Mutfağımızda Lezzet ve Süs Unsuru Olarak Çiçekler
Baharla birlikte bahçeler çiçeklerle doldu. Bazen bir demet toplayıp, sofralarımızı süslüyoruz.
Ama bu güzellikleri sadece süs amacı ile kullanmayıp, sofralarımıza eklersek, mutfağımıza neşeli bir zenginlik katmış oluruz. 'Çiçek yemek mi? Çiçek yenir mi!' demeyin. Aslında çiçekleri soframızda çay olarak tüketiyoruz. Örneğin ıhlamur çiçeği, çayını bilmeyen olur mu? Sonra, limon çiçeği ve yasemin çiçeğini çayımıza ilave edip, koku else ediyoruz. Gül goncasını kurutup çayını yapıyoruz, gül yapraklarından reçel yapıp yiyiyoruz. Papatya'dan çay, gelincik çiçeğinden şurup yapıyoruz.Ege bölgesi insanları bilir, kabak çiçeğinden dolma yapıyoruz. Enginarın çeşit yemeğini yapıyoruz. Bunlar benim an itibarı ile aklıma gelenler. Yani çiçeklere gıda ürünü olarak pek uzak değiliz.
Ama şimdi salatamızın, çorbamızın üzerine mevsim çiçeklerinden atıp süslemeye kalktığım da ailemizin muhafazakar ağız tadı, aman olur mu diye karşı çıktı! Çocukluklarında ballıbaba çiçeklerini emdiklerini unutmuşlardı! Yani insanlar çiçeklere yemek olarak biraz temkinli yaklaşıyorlar. Halbuki bilmiyorlar ki, bitkiler çiçekleri arılar ve böcekler tarafından döllensin diye çiçeklerine tat ve koku vermişler. Bitki böceklere karşı yapraklarına zehir koyarken, çiçeklerine bunu yapmamış. Çok az sayıda, çiçek zehirli. Örneğin arıların bizim delibal dediğimiz zehirli balı yapmak için balözünü kullandığı digitalis (çan çiçeği) bitkisi gibi. Ama zehirli çiçek sayısı yok denecek kadar az!
Neyse, yeniliğe açığız, ağız tadımızı zenginleştirmek hoşumuza gidiyor, işte size öncelikle bu mevsimde hepimizin ulaşabileceği yenilebilir çiçek türleri. Başta salatalar olmak üzere, çorbalar, pilavlar, kompostolar ve tatlıların üzerinde deneyiniz. Hangi çiçek ne ile iyi gider keşfediniz!
Çoğunun baskın ve belirgin bir tadı yok.
Salata üzerinde mor salkımlar
Mor salkım vazoda!
Limon çiçeği
Leylak: İlkbaharın güzel kokulu çiçeği, Vazolarınız için kestiğiniz dalları şöyle bir tepsiye silkeleyin, böceğini, çöpünü ayıklayıp kullanın!
Mor Salkım: Bahçelerden bir salkım toplamışsınız, güzelim kokusunu salatanıza eklemişsiniz; ne ağaca zarar, ne de bahçe sahibine.
Menekşe çiçeği yaprakları: Kokusu olmasa da, ev yapımı beyaz pastanızın üzerinde tablo gibi süsleme yapabilirsiniz.
Limon çiçeği: Ne olur koparmayın. Egelilerin yaptığı gibi örtü açıp silkeleyin, tozlanmış, döllenmiş minik limon dalda kalsın, siz çiçek petallerini ve tozlanmamış çiçekleri toplayın!
Kasımpatı: Baharlı yemeklerin üzerine uygun bulabilirsiniz.
Ortanca: Kokusuz
Aslanağzı: Yaz bahçelerinden
Latin Çiçeği: Yaz bahçesinden. İtalyan mutfağının salatalardaki göz bebeği.
Yasemin çiçeği: Ege ve Akdeniz'in mutluluk çiçeği. Not: Yaprak dökmeyen Arap yasemini türünün çiçekleri tüketilmiyor!
Yalancı akasya( Çaltı ağacı): Kurak iklimlerin dayanıklı ağacı. Çocuklar içerdiği balözü yüzünden bu ağacın beyaz salkımlı çiçeğini yemeği pek severler!
Hanımeli: Yine eskilerin yediği çiçek türlerinden biri. O güzel kokuyu havuçlu pilavın üzerine koymak nasıl istemezsiniz?
Nane, fesleğen, roka, kekik gibi baharlı bitkilerin çiçekleri de baharlı olduğundan, bu çiçekleri baharlı yemeklerinizin üzerine son bir hafif dokunuş olarak kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder